lauantai 11. maaliskuuta 2017

Unien ihmeellinen maailma, osa 32

Muistan tämän unen vain hämärästi. Näin sen keskellä yötä, heräsin vessahätään ja jatkoin sen jälkeen nukkumista unohtaen unen tarkat yksityiskohdat. Uni oli kuitenkin sen verran outo, että muistan siitä sen idean.

Olimme jossain (en muista enää, missä) opiskelemassa leopardeista. Kouluttajamme kysyi meiltä, miksi leopardi on täplikäs. Emme tienneet, joten kouluttajamme alkoi kertoa.

Kyse ei ole varsinaisesti siitä, että täplä olisi eri värinen kuin leopardin muu turkki. Kyse on siitä, että juuri ne kohdat, missä täplät sijaitsevat, ovat hapertumassa. Ne eivät ole, itse asiassa, täpliä, vaan niissä kohti leopardin turkki on olematonta ja hapertunutta.

Saimme katsoa mikroskoopin läpi leopardin “täplää”, ja toden totta, täplä oli hapertunutta ja huonoa karvaa. Siksi se oli musta. Leopardin keltaiset karvat olivat paksuja, terveitä ja hyvinvoivia. Ja koska hapertumista tapahtui iän kuluessa, leopardin lapset syntyivät täplättöminä ja täpliä tuli iän myötä koko ajan lisää.

Miksi ihmeessä näen unta jostain leopardin täplistä? Ensimmäisenä tulee ehkä mieleen Rudyard Kiplingin novelli How the leopard got his spots. En ole lukenut novellia pitkään aikaan, joten siitä ei ole kyse. Ehkä vain olen niin kissamainen nainen, että näen unta suurista kissaeläimistä aina silloin tällöin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti